Ciasto bananowo-kokosowe

    1 godz. 15 min

    Pyszne, wilgotne ciasto pieczone na maśle kokosowym, dzięki czemu jest bogate w drogocenne dla zdrowia i urody nasycone kwasy tłuszczowe.

    alaola

    Washington, Stany Zjednoczone
    Zrobione przez 2 osoby

    Składniki
    ilość sztuk: 2 foremki o wymiarach 23x12cm

    • 1 szklanka tłuszczu kokosowego
    • 1 szklanka cukru
    • 1 mała puszka ananasa wraz z syropem
    • 4 jajka
    • 1 dojrzały banan
    • 4 szklanki mąki pszennej
    • 1 szklanka wiórków kokosowych
    • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 3/4 łyżeczki soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. W rondelku, na małym ogniu rozpuścić tłuszcz kokosowy i wymieszać z cukrem.
    2. Dodać kolejno: pokrojonego ananasa wraz z syropem, roztrzepane jajka i rozgniecionego banana.
    3. Do masy dodać suche składniki: przesianą mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól i wiórki kokosowe. Dobrze wymieszać drewnianą łyżką.
    4. Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C. Wlać ciasto do natłuszczonych foremek i piec przez 60 minut.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (9)