Buche de Noel (Polano bożonarodzeniowe)

    Buche de Noel (Polano bożonarodzeniowe)

    8polubień
    1godz.


    Zrobione przez 237 osób

    Buche de Noel to francuska nazwa placka w kształcie polana - polana drewna. To bezmączna, niebiańsko czekoladowa rolada z czekoladową bitą śmietaną. Tradycyjnie, Buche de Noel posypuje się cukrem pudrem, by przypominał ośnieżone polano bożonarodzeniowe.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 475 ml (2 szkl.) śmietany tortowej
    • 60 g (1/2 szkl.) cukru pudru
    • 45 g (1/2 szkl.) gorzkiego kakao
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
    • 6 żółtek
    • 100 g (1/2 szkl.) cukru
    • 30 g (1/3 szkl.) gorzkiego kakao
    • 1,5 łyżeczki aromatu waniliowego
    • 1/8 łyżeczki soli
    • 6 białek
    • 50 g (1/4 szkl.) cukru
    • 60 g (1/2 szkl.) cukru pudru, do obtaczania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 190°C. Wyłożyć pergaminem blachę o wymiarach 25x38 cm. W dużej misce ubić śmietanę z 1/2 szklanki cukru pudru, 1/2 szklanki kakao i 1 łyżeczką wanilii, aż będzie sztywna i gęsta. Włożyć do lodówki.
    2. W dużej misce, za pomocą miksera ubić żółtka z 1/2 szklanki cukru, aż będą gęste i jasne. Dodać 1/3 szklanki kakao, 1,5 łyżeczki wanilii i sól. W dużej szklanej misce, używając czystych końcówek miksera, ubić lekko białka. Stopniowo dodawać 1/4 szklanki cukru, a następnie ubijać na sztywno. Natychmiast dodać mieszaninę z żółtkami do białek i delikatnie wymieszać. Wyłożyć ciasto równomiernie do przygotowanej blachy.
    3. Piec w nagrzanym piekarniku przez 12 do 15 minut, lub do momentu gdy ciasto będzie sprężyste w dotyku. Posypać czystą ściereczkę cukrem pudrem. Przejechać nożem wokół krawędzi blachy, a następnie odwrócić w ciepłe ciasto, wykładając je na przygotowaną ściereczkę. Zdjąć i wyrzucić pergamin. Zaczynając od krótszej krawędzi ciasta zrolować je wraz ze ściereczką. Studzić do 30 minut.
    4. Rozwinąć ciasto i rozprowadzić nadzienie pozostawiając nieposmarowane 2,5 cm od brzegu. Zrolować ciasto z nadzieniem wewnątrz. Położyć „szwem” do dołu na talerzu i przechowywać w lodówce do czasu podania. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis