Ciasteczka owsiane z bakaliami

    Ciasteczka owsiane z bakaliami

    36polubień
    35min.


    Zrobione przez 63 osoby

    Zdrowa przekąska - dzięki błonnikowi z płatków owsianych ułatwia trawienie, więc doskonale nadaje się na deser. Dobór różnych dodatków, np. orzechów lub ziaren sprawia, że możemy mieć kilka rodzajów tych pysznych ciasteczek. Można bezpiecznie eksperymentować, dodając różne suszone bakalie i orzechy! Nie polecam jedynie orzeszków ziemnych.

    alaola Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość sztuk: 25 

    • 200 g masła
    • 500 g płatków owsianych górskich
    • 100 g cukru trzcinowego
    • garść rodzynek
    • garść orzechów włoskich
    • 3 łyżki wiórków kokosowych
    • garść migdałów
    • 2 jajka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. W rondelku roztopić masło, wsypać płatki owsiane i smażyć przez około 5 minut na wolnym ogniu. Odstawić do przestygnięcia.
    2. Dodać cukier, bakalie i posiekane orzechy.
    3. Roztrzepać jajka i dobrze wymieszać z resztą składników.
    4. Formować małe kulki, od czasu do czasu maczając dłoń w zimnej wodzie, co ułatwi kształtowanie ciasteczek.
    5. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C.
    6. Układać ciasteczka na blaszce (nie trzeba jej dodatkowo natłuszczać) i wstawić do nagrzanego piekarnika.
    7. Piec przez 15 minut.

    zamiennik

    Do ciasteczek można dodać odrobinę kakao, cynamonu, lub ekstraktu z wanilii. Można zmniejszyć ilość cukru lub zastąpić go miodem.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (4)

    Juliaaa
    autor:
    21

    - 24 mar 2013

    MartaBuchalska
    7

    Bardzo dobry przepis. W innych przepisach na tego typu ciastka zawsze trzeba dodać dużo więcej cukru. Próbowałam też z łuskanym słonecznikiem @natka28 Trzeba do tego użyć drobnych płatków i wtedy nie ma problemu. A jeśli używasz dużych płatków, to całą mieszaninę trzeba naprawdę dobrze schłodzić - 2 godziny w lodówce i problem znika - 02 lut 2014

    KamilaStarzak
    autor:
    7

    Mi wyszły super Tylko że ja robię "na oko" Ja dodałam jeszcze żurawinę, cukier waniliowy, cynamon i siekane brzoskwinie Pyyyyychota!!! - 24 sty 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis