Ciasteczka owsiane z bakaliami

  • 20polubień
  • 35min.

Zdrowa przekąska - dzięki błonnikowi z płatków owsianych ułatwia trawienie, więc doskonale nadaje się na deser. Dobór różnych dodatków, np. orzechów lub ziaren sprawia, że możemy mieć kilka rodzajów tych pysznych ciasteczek. Można bezpiecznie eksperymentować, dodając różne suszone bakalie i orzechy! Nie polecam jedynie orzeszków ziemnych.

alaola Washington, Stany Zjednoczone

Składniki

ilość sztuk: 25 

  • 200 g masła
  • 500 g płatków owsianych górskich
  • 100 g cukru trzcinowego
  • garść rodzynek
  • garść orzechów włoskich
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • garść migdałów
  • 2 jajka

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 35min. 

  1. W rondelku roztopić masło, wsypać płatki owsiane i smażyć przez około 5 minut na wolnym ogniu. Odstawić do przestygnięcia.
  2. Dodać cukier, bakalie i posiekane orzechy.
  3. Roztrzepać jajka i dobrze wymieszać z resztą składników.
  4. Formować małe kulki, od czasu do czasu maczając dłoń w zimnej wodzie, co ułatwi kształtowanie ciasteczek.
  5. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C.
  6. Układać ciasteczka na blaszce (nie trzeba jej dodatkowo natłuszczać) i wstawić do nagrzanego piekarnika.
  7. Piec przez 15 minut.

zamiennik

Do ciasteczek można dodać odrobinę kakao, cynamonu, lub ekstraktu z wanilii. Można zmniejszyć ilość cukru lub zastąpić go miodem.

Mililitry, szklanki, łyżki...

Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (4)

Juliaaa
autor:
16

- 24 mar 2013

MartaBuchalska
2

Bardzo dobry przepis. W innych przepisach na tego typu ciastka zawsze trzeba dodać dużo więcej cukru. Próbowałam też z łuskanym słonecznikiem @natka28 Trzeba do tego użyć drobnych płatków i wtedy nie ma problemu. A jeśli używasz dużych płatków, to całą mieszaninę trzeba naprawdę dobrze schłodzić - 2 godziny w lodówce i problem znika - 02 lut 2014

KamilaStarzak
1

Mi wyszły super Tylko że ja robię "na oko" Ja dodałam jeszcze żurawinę, cukier waniliowy, cynamon i siekane brzoskwinie Pyyyyychota!!! - 24 sty 2014

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie