Chleb z ziarnami

    Chleb z ziarnami

    4polubienia
    1godz.45min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Wspaniały, zdrowy i prosty w przygotowaniu chleb. Ciasto nie wymaga długiego wyrabiania, a dodatki w postaci różnych ziaren i majeranku sprawiają, że smakuje wybornie.

    alaola Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość sztuk: 2 

    • 1 300 g mąki pszennej
    • 1 litr ciepłej wody
    • 50 g drożdży
    • 1 łyżka soli
    • 1 łyżka majeranku
    • 5 łyżek otrębów pszennych
    • 7 łyżek zarodków pszennych
    • 2 łyżki siemienia lnianego
    • 5 łyżek ziaren słonecznika
    • 1 łyżka maku lub sezamu do posypania
    • roztrzepane jajko do posmarowania po wierzchu chleba

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +15min. wyrastanie  ›  Gotowe w: 1godz.45min. 

    1. Do miski przesiać mąkę i dodać wszystkie suche składniki.
    2. W szklance ciepłej wody rozpuścić pokruszone drożdże i odstawić w ciepłe miejsce na 5 minut.
    3. Do suchych składników dodać drożdże i, mieszając, dolać stopniowo resztę ciepłej wody.
    4. Wymieszać wszystkie składniki - ciasto powinno mieć luźną konsystencję - dlatego zamiast ręką, lepiej je mieszać drewnianą łyżką, aby wszystkie składnki dobrze sie połączyły.
    5. Wlać ciasto do natłuszczonych foremek (najlepsze są keksówki), przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    6. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
    7. Wierzch chleba posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem lub sezamem.
    8. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez 1 godzinę.

    rada

    Proszę pamiętać aby nie przeziębić ciasta - żadnych przeciągów podczas mieszania i wyrastania chleba!

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis