Pierogi z kapustą i grzybami

    Pierogi z kapustą i grzybami

    35polubień
    2godz.25min.


    Zrobione przez 69 osób

    Klasyczny przepis na pierogi z kiszoną kapustą i grzybami. Bardzo aromatyczne, doskonałe nie tylko na wigilijny stół!

    apfel Podkarpackie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 5 

    • Ciasto
    • 500 g (3 szklanki) mąki
    • 250 ml (1 szklanka) ciepłej wody
    • 1 jajko
    • Farsz
    • 35 g suszonych grzybów
    • 300 g kapusty kiszonej
    • 1 cebula
    • 1 łyżka oliwy
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  +40min.  ›  Gotowe w: 2godz.25min. 

    1. Przygotować farsz: suszone grzyby gotować w niewielkiej ilości wody, aż zmiękną (ok. 1 szklanka wody). Odcedzić, zachowując wodę i posiekać drobno.
    2. Cebulę zeszklić na oliwie. Kapustę odcisnąć, jeśli jest zbyt kwaśna to przepłukać i dobrze odcisnąć, a następnie posiekać. Dodać do zeszklonej cebulki wraz z grzybkami. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem, dodać wywar z grzybów i dusić pod przykryciem, aż woda wyparuje (ok. 15-20 min.).
    3. Jeśli kapusta będzie już bardzo miękka, to można nie czekać, aż woda wyparuje, tylko po prostu ją odcisnąć przed nakładaniem farszu na ciasto.
    4. Przygotować ciasto: do miski wsypać mąkę, zrobić w niej dołek i wbić w ten dołek jajko. Wlewać powoli wodę, mieszając ciasto ręką. Ciasto nie może być za mokre, więc być może nie trzeba będzie wlewać całej wody. Wyrobić ciasto porządnie na gładko.
    5. Rozwałkować ciasto dość cienko na powierzchni posypanej mąką. Wykrawać szklanką kółka. Na środek każdego kółka nakładać po ok. łyżeczkę farszu i składać kółko na pół, zlepiając brzeg. Sklejone, surowe pierogi najlepiej przykryć ściereczką, żeby nie obeschły.
    6. W dużym garnku zagotować lekko osoloną wodę. Gdy woda będzie wrzeć - wrzucać pierogi, ale tak, żeby nie było ich na raz za dużo, bo się posklejają. Bardzo delikatnie przemieszać od dna drewnianą łyżką, aby nie przywarły.
    7. Gdy pierogi wypłyną (ok. 7-10 min.) wyjmować je łyżką cedzakową. Najlepiej wybrać je na cedzak i od razu polać stopionym masłem, żeby się nie posklejały.

    Rada

    Podawać polane stopionym masłem, z zeszkloną cebulką lub ze skwarkami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (3)

    oleńka
    autor:
    15

    Miałam trochę kłopotów z lepieniem, bo robiłam pierogi pierwszy raz w życiu, ale wyszły świetne! Farsz doprawiłam mocno pieprzem, żeby był pikantny. - 15 gru 2011

    autor:
    10

    przede wszystkim twoja sliczna mycka, Olenko a ja tez dodalem sporo pieprzu, wszystki zniknely wokamgnieniu ze stolu - 20 sie 2013

    autor:
    1

    to moje ulubione "pierogi na drugi dzień" , robiłam je już mnóstwo razy i nie wiem czemu (może daję za dużo mąki ?), ale zawsze po ugotowaniu w miejscu zlepienia widać surową mąkę. Za to następnego dnia nie mają sobie równych, wszystko się przegryza, nie robią się paćkowate, świetnie trzymają formę (i nie zlepią się, jeśli układając będziemy "przelewać" kolejne warstwy masłem/olejem) - 28 gru 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis