Pierogi z białym serem

    Pierogi z białym serem

    6polubień
    1godz.50min.


    Zrobione przez 5 osób

    Pierogi z białym serem to jedna z potraw wigilijnych, ale często też przygotowuję je na obiad w ciągu roku. Gdy przygotuję więcej, surowe zamrażam, a potem po prostu wrzucam na wrzątek i gotuję.

    apfel Podkarpackie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 5 

    • CIASTO
    • 500 g (3 szklanki) mąki
    • 250 ml (1 szklanka) ciepłej wody
    • 1 jajko
    • Farsz
    • 750 g białego sera
    • 2 łyżki kwaśnej śmietany
    • 1/4 łyżeczki soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +40min.  ›  Gotowe w: 1godz.50min. 

    1. Przygotować farsz: ser zemleć przez maszynkę albo dobrze rozgnieść widelcem. Dodać śmietanę i sól i ponownie dobrze wymieszać.
    2. Przygotować ciasto: do miski wsypać mąkę, zrobić w niej dołek i wbić w ten dołek jajko. Wlewać powoli wodę, mieszając ciasto ręką. Ciasto nie może być za mokre, więc być może nie trzeba będzie wlewać całej wody. Wyrobić ciasto porządnie na gładko.
    3. Rozwałkować ciasto dość cienko na powierzchni posypanej mąką. Wykrawać szklanką kółka. Na środek każdego kółka nakładać po ok. łyżeczkę farszu i składać kółko na pół, zlepiając brzeg. Sklejone, surowe pierogi najlepiej przykryć ściereczką, żeby nie obeschły.
    4. W dużym garnku zagotować lekko osoloną wodę. Gdy woda będzie wrzeć - wrzucać pierogi, ale tak, żeby nie było ich na raz za dużo, bo się posklejają. Bardzo delikatnie przemieszać od dna drewnianą łyżką, aby nie przywarły.
    5. Gdy pierogi wypłyną (ok. 7-10 min.)wyjmować je łyżką cedzakową. Najlepiej wybrać je na cedzak i od razu polać stopionym masłem, żeby się nie posklejały.

    Rada

    Podawać polane śmietaną.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis