Zaloguj się Zarejestruj się

Pierogi z białym serem

Pierogi z białym serem to jedna z potraw wigilijnych, ale często też przygotowuję je na obiad w ciągu roku. Gdy przygotuję więcej, surowe zamrażam, a potem po prostu wrzucam na wrzątek i gotuję.

apfel Podkarpackie, Polska

Składniki
ilość porcji: 5 

  • CIASTO
  • 500 g (3 szklanki) mąki
  • 250 ml (1 szklanka) ciepłej wody
  • 1 jajko
  • Farsz
  • 750 g białego sera
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1/4 łyżeczki soli

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +40min.  ›  Gotowe w: 1godz.50min. 

  1. Przygotować farsz: ser zemleć przez maszynkę albo dobrze rozgnieść widelcem. Dodać śmietanę i sól i ponownie dobrze wymieszać.
  2. Przygotować ciasto: do miski wsypać mąkę, zrobić w niej dołek i wbić w ten dołek jajko. Wlewać powoli wodę, mieszając ciasto ręką. Ciasto nie może być za mokre, więc być może nie trzeba będzie wlewać całej wody. Wyrobić ciasto porządnie na gładko.
  3. Rozwałkować ciasto dość cienko na powierzchni posypanej mąką. Wykrawać szklanką kółka. Na środek każdego kółka nakładać po ok. łyżeczkę farszu i składać kółko na pół, zlepiając brzeg. Sklejone, surowe pierogi najlepiej przykryć ściereczką, żeby nie obeschły.
  4. W dużym garnku zagotować lekko osoloną wodę. Gdy woda będzie wrzeć - wrzucać pierogi, ale tak, żeby nie było ich na raz za dużo, bo się posklejają. Bardzo delikatnie przemieszać od dna drewnianą łyżką, aby nie przywarły.
  5. Gdy pierogi wypłyną (ok. 7-10 min.)wyjmować je łyżką cedzakową. Najlepiej wybrać je na cedzak i od razu polać stopionym masłem, żeby się nie posklejały.

Rada

Podawać polane śmietaną.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie

Pierogi
Pierogi (66)
Twaróg
Twaróg (166)
Ser
Ser (1455)