Ruskie pierogi z idealnym ciastem

    Ruskie pierogi z idealnym ciastem

    37polubień
    1godz.50min.


    Zrobione przez 194 osoby

    Każdy ma swój sposób na dobre ciasto. Ten przepis jest w naszej rodzinie od pokoleń - pierogi lepią się świetnie, a ciasto nie klei się do wałka. Farsz jest także klasyczny - żadnych udziwnień!

    apfel Podkarpackie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 70 -80 pierogów

    • Ciasto
    • 500 g (3 szklanki) mąki
    • 250 ml (1 szklanka) ciepłej wody
    • 1 jajko
    • Farsz
    • 750 g ziemniaków
    • 2 drobno posiekane cebule
    • 1 łyżka masła
    • 250 g białego sera (tłustego)
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +40min.  ›  Gotowe w: 1godz.50min. 

      Przygotować farsz:

    1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i rozgnieść na puree. Przestudzić.
    2. Cebulę zeszklić na maśle.
    3. Ser zmielić w maszynce, albo dobrze rozgnieść praską. Wymieszać z ziemniakami i cebulą. Doprawić solą i pieprzem.
    4. Przygotować ciasto:

    5. Do miski wsypać mąkę, zrobić w niej dołek i wbić w ten dołek jajko. Wlewać powoli wodę, mieszając ciasto ręką. Ciasto nie może być za mokre, więc być może nie trzeba będzie wlewać całej wody. Wyrobić ciasto porządnie na gładko.
    6. Rozwałkować ciasto cienko na powierzchni posypanej mąką. Wykrawać szklanką kółka. Na środek każdego kółka nakładać po ok. łyżeczkę farszu i składać kółko na pół, zlepiając brzeg. Sklejone, surowe pierogi najlepiej przykryć ściereczką, żeby nie obeschły.
    7. W dużym garnku zagotować lekko osoloną wodę. Gdy woda będzie wrzeć - wrzucać pierogi, ale tak, żeby nie było ich na raz za dużo, bo się posklejają. Bardzo delikatnie przemieszać od dna drewnianą łyżką, aby nie przywarły.
    8. Gdy pierogi wypłyną gotować jeszcze przez kilka minut (ok. 3-5 min. w zależności jak grube jest ciasto). Wyjmować je łyżką cedzakową. Najlepiej wybrać je na cedzak i od razu polać stopionym masłem, żeby się nie posklejały.

    Rada

    Podawać polane stopionym masłem, z zeszkloną cebulką lub ze skwarkami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (13)

    MarthaLeen
    autor:
    102

    Myślałam, że znalazłam jakiś ciekawy przepis na ciasto pierogowe ale znów to samo. Wszyscy "kucharze" popełniają ten sam błąd.. a do ciasta najlepiej jest po prostu dodać łyżkę masła lub margaryny/oleju, wtedy jest ono delikatniejsze i nie klei się do wałka. Nikt niestety o tym jeszcze nie pomyślał stąd grube, twarde i niesmaczne ciasto. Farsz mam podobny tylko, że zamiast soli używam doprawki. - 11 lis 2013

    autor:
    65

    Wszystko świetnie ale moim skromnym zdaniem potrzeba więcej cebuli w samym farszu Ja lubię dużo podsmażonej na złoty kolor, nadaje genialnego smaku i aromatu pierogom. http://nieprzesol.pl/pierogi-ruskie/ - 12 lis 2013

    autor:
    42

    Jestem pierogowym laikiem, a ten przepis jest bardzo ciekawie i prosto opisany. Dzisiaj próbujemy - 25 paź 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis