Pasta z awokado

    Pasta z awokado

    46polubień
    5min.


    Zrobione przez 58 osób

    To bardzo pożywna pasta, bo awokado ma mnóstwo witamin i mikroelementów. Dzieci ją uwielbiają, a jej przygotowanie zajmuje chwilkę!

    apfel Podkarpackie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 dojrzałe awokado
    • 2 łyżeczki soku z cytryny
    • 5 łyżek serka śmietankowego
    • sól i pieprz do smaku
    • kilka listków świeżej bazylii

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowe w: 5min. 

    1. Awokado umyć, a następnie ostrym nożem przekroić na pół, wkoło pestki. Przekręcić, jak jajko z niespodzianką i rozpołowić.
    2. Wydrążyć łyżeczką miąższ, a pestkę i skórę wyrzucić.
    3. Miąższ włożyć do miseczki, skropić sokiem cytrynowym, dodać serek śmietankowy i wyrobić wszystko widelcem na gładką masę, rozgniatając awokado.
    4. Dodać posiekaną bazylię i doprawić do smaku solą i pieprzem. Smarować pastą pieczywo, najlepiej razowe.

    rada

    Awokado musi być dość miękkie, więc jeśli kupi się jeszcze nie dojrzałe, wystarczy je odłożyć na kilka dni w ciepłe miejsce, aż zmięknie.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (4)

    autor:
    25

    Pasta ok - ja polecam dolac oliwy tłoczonej na zimno wg wlasnego uznania (ja dodaje slonecznikowy, sezamowy i cocosowy) tak zmiksowane awokado wytrzymuje sie w lodówce do 2 tygodni !!! Dodaje też czosnek. Naprawde warto go jeśc dla zdrowiai urody. . - 30 mar 2013

    natiEM
    autor:
    13

    ja dodaje czosnek i jest świetne ! - 03 kwi 2014

    autor:
    7

    Kanapki z pastą udekorowałam kiszonym ogórkiem i pomidorem - pyszne! - 22 sty 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis