Pasta z awokado

  • 21polubień
  • 5min.

To bardzo pożywna pasta, bo awokado ma mnóstwo witamin i mikroelementów. Dzieci ją uwielbiają, a jej przygotowanie zajmuje chwilkę!

apfel Podkarpackie, Polska

Składniki

ilość porcji: 6 

  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 5 łyżek serka śmietankowego
  • sól i pieprz do smaku
  • kilka listków świeżej bazylii

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowe w: 5min. 

  1. Awokado umyć, a następnie ostrym nożem przekroić na pół, wkoło pestki. Przekręcić, jak jajko z niespodzianką i rozpołowić.
  2. Wydrążyć łyżeczką miąższ, a pestkę i skórę wyrzucić.
  3. Miąższ włożyć do miseczki, skropić sokiem cytrynowym, dodać serek śmietankowy i wyrobić wszystko widelcem na gładką masę, rozgniatając awokado.
  4. Dodać posiekaną bazylię i doprawić do smaku solą i pieprzem. Smarować pastą pieczywo, najlepiej razowe.

rada

Awokado musi być dość miękkie, więc jeśli kupi się jeszcze nie dojrzałe, wystarczy je odłożyć na kilka dni w ciepłe miejsce, aż zmięknie.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (3)

RENATAKLEIN
autor:
16

Pasta ok - ja polecam dolac oliwy tłoczonej na zimno wg wlasnego uznania (ja dodaje slonecznikowy, sezamowy i cocosowy) tak zmiksowane awokado wytrzymuje sie w lodówce do 2 tygodni !!! Dodaje też czosnek. Naprawde warto go jeśc dla zdrowiai urody. . - 30 mar 2013

natiEM
autor:
0

ja dodaje czosnek i jest świetne ! - 03 kwi 2014

Wiktoria
autor:
0

Kanapki z pastą udekorowałam kiszonym ogórkiem i pomidorem - pyszne! - 22 sty 2014

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie