Jajka faszerowane tuńczykiem
1 / 1 Zdjęcie:  apfel
Następne

Jajka faszerowane tuńczykiem

  • 5 1
  • 11
    polubień
  • 22min.

To ciekawe połączenie smaków i przystawka, która wszystkim smakuje. Najlepiej pięknie je udekorować zieloną pietruszką.

apfel Podkarpackie, Polska

Składniki

ilość porcji: 12 

  • 6 jajek
  • 1 puszka tuńczyka w oleju lub w sosie własnym
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 pęczek drobno posiekanego szczypiorku lub koperku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól i pieprz do smaku
  • kilka gałązek zielonej pietruszki

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 7min.  ›  Gotowe w: 22min. 

  1. Jajka ugotować na twardo, a po ugotowaniu od razu wstawić do zimnej wody. Gdy przestygną - obrać.
  2. W międzyczasie tuńczyka odcedzić i rozdrobnić widelcem.
  3. Obrane jajka przekroić wzdłuż na pół. Wyjąć żółtka i rozgnieść je widelcem. Wymieszać z 1 łyżką majonezu i 1 łyżeczką musztardy na gładką masę. Dodać tuńczyka i szczypiorek i ponownie porządnie wymieszać.Na koniec doprawić solą i pieprzem.
  4. Nakładać farsz łyżeczką do ugotowanych białek, tworząc małe kopułki. Udekorować majonezem i natką pietruszki.

rada

Farsz do tych jajek doskonale się nadaje jako pasta, którą nakłada się na krakersy. Wtedy można opuścić żółtko.

Zobacz także

Komentarze i oceny (1)

37
autor: oleńka

Pyszne i proste! Czasem robię je na kolację, a wtedy wszyscy rzucają się na talerze - 27 gru 2011

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
Opowiedz nam co Ci się podobało w tym przepisie, co zmieniłeś(aś) i jak Ci smakowało!

Podobne kategorie