Jajka faszerowane tuńczykiem

    (2)
    27 min

    To ciekawe połączenie smaków i przystawka, która wszystkim smakuje. Najlepiej pięknie je udekorować zieloną pietruszką.

    apfel

    Podkarpackie, Polska
    Zrobione przez 77 osób

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 6 jajek
    • 1 puszka tuńczyka w oleju lub w sosie własnym
    • 2 łyżki majonezu
    • 1 pęczek drobno posiekanego szczypiorku lub koperku
    • 1 łyżeczka musztardy
    • sól i pieprz do smaku
    • kilka gałązek zielonej pietruszki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 7min.  ›  Gotowe w: 27min. 

    1. Jajka ugotować na twardo, a po ugotowaniu od razu wstawić do zimnej wody. Gdy przestygną - obrać.
    2. W międzyczasie tuńczyka odcedzić i rozdrobnić widelcem.
    3. Obrane jajka przekroić wzdłuż na pół. Wyjąć żółtka i rozgnieść je widelcem. Wymieszać z 1 łyżką majonezu i 1 łyżeczką musztardy na gładką masę. Dodać tuńczyka i szczypiorek i ponownie porządnie wymieszać. Na koniec doprawić solą i pieprzem.
    4. Nakładać farsz łyżeczką do ugotowanych białek, tworząc małe kopułki. Udekorować majonezem i natką pietruszki.

    rada

    Farsz do tych jajek doskonale się nadaje jako pasta, którą nakłada się na krakersy. Wtedy można opuścić żółtko.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (2)

    Komentarze po polsku (2)

    oleńka
    autor:
    68

    Pyszne i proste! Czasem robię je na kolację, a wtedy wszyscy rzucają się na talerze  -  27 gru 2011

    autor:
    8

    Oleńka patrząc na twojego buziaka musi smakować  -  30 gru 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis