Zaloguj się Zarejestruj się

Jajka faszerowane tuńczykiem

  • 1komentarz
  • 13polubień
  • 27min.

To ciekawe połączenie smaków i przystawka, która wszystkim smakuje. Najlepiej pięknie je udekorować zieloną pietruszką.

apfel Podkarpackie, Polska

Składniki
ilość porcji: 12 

  • 6 jajek
  • 1 puszka tuńczyka w oleju lub w sosie własnym
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 pęczek drobno posiekanego szczypiorku lub koperku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól i pieprz do smaku
  • kilka gałązek zielonej pietruszki

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 7min.  ›  Gotowe w: 27min. 

  1. Jajka ugotować na twardo, a po ugotowaniu od razu wstawić do zimnej wody. Gdy przestygną - obrać.
  2. W międzyczasie tuńczyka odcedzić i rozdrobnić widelcem.
  3. Obrane jajka przekroić wzdłuż na pół. Wyjąć żółtka i rozgnieść je widelcem. Wymieszać z 1 łyżką majonezu i 1 łyżeczką musztardy na gładką masę. Dodać tuńczyka i szczypiorek i ponownie porządnie wymieszać. Na koniec doprawić solą i pieprzem.
  4. Nakładać farsz łyżeczką do ugotowanych białek, tworząc małe kopułki. Udekorować majonezem i natką pietruszki.

rada

Farsz do tych jajek doskonale się nadaje jako pasta, którą nakłada się na krakersy. Wtedy można opuścić żółtko.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (1)

oleńka
autor:
38

Pyszne i proste! Czasem robię je na kolację, a wtedy wszyscy rzucają się na talerze - 27 gru 2011

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie