Jajka faszerowane pieczarkami

    Jajka faszerowane pieczarkami

    21polubień
    40min.


    Zrobione przez 144 osoby

    Jajka faszerowane pieczarkami smakują wyśmienicie i to nie tylko w okresie Wielkanocy. Ja lubię je podawać na Sylwestra na liściach cykorii.

    apfel Podkarpackie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 6 jaj
    • 30 dag pieczarek
    • 1 nieduża cebula
    • 1 pęczek zielonej pietruszki
    • 1 łyżka masła
    • 2 łyżki majonezu
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 cykoria (opcjonalnie)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Cebulę drobno posiekać, poddusić na maśle. Gdy się zeszkli, dodać drobno pokrojone pieczarki. Dusić, aż pieczarki zmiękną, doprawić solą.
    2. Zmielić ten farsz przez maszynkę do mięsa lub zmiksować w blenderze. Przestudzić.
    3. Ugotować jajka na twardo. Po ugotowaniu wstawić jajka od razu do zimnej wody; przestudzone obrać.
    4. Przekroić jajka wzdłuż na pół, wyjąć żółtka.
    5. Żółtka rozgnieść widelcem na gładką masę, dodając łyżkę majonezu.
    6. Dodać żółtka z majonezem do zmielonych pieczarek, dodać posiekaną pietruszkę i dobrze wszystko wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
    7. Nakładać farsz łyżeczką na połówki jajek tak, aby lekko wystawał ponad jajka. Połówki jajek układać na liściach cykorii i dekorować majonezem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    IwonaFalińska
    14

    Fajne i smaczne ja jeszcze je obsmazam obtoczone w bułce. Rewelacja )) - 21 lis 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis