Jajka faszerowane pieczarkami
1 / 1 Zdjęcie:  oleńka
Następne

Jajka faszerowane pieczarkami

Jajka faszerowane pieczarkami smakują wyśmienicie i to nie tylko w okresie Wielkanocy. Ja lubię je podawać na Sylwestra na liściach cykorii.

apfel Podkarpackie, Polska

Składniki

ilość porcji: 12 

  • 6 jaj
  • 30 dag pieczarek
  • 1 nieduża cebula
  • 1 pęczek zielonej pietruszki
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki majonezu
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 cykoria (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

  1. Cebulę drobno posiekać, poddusić na maśle. Gdy się zeszkli, dodać drobno pokrojone pieczarki. Dusić, aż pieczarki zmiękną, doprawić solą.
  2. Zmielić ten farsz przez maszynkę do mięsa lub zmiksować w blenderze. Przestudzić.
  3. Ugotować jajka na twardo. Po ugotowaniu wstawić jajka od razu do zimnej wody; przestudzone obrać.
  4. Przekroić jajka wzdłuż na pół, wyjąć żółtka.
  5. Żółtka rozgnieść widelcem na gładką masę, dodając łyżkę majonezu.
  6. Dodać żółtka z majonezem do zmielonych pieczarek, dodać posiekaną pietruszkę i dobrze wszystko wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  7. Nakładać farsz łyżeczką na połówki jajek tak, aby lekko wystawał ponad jajka. Połówki jajek układać na liściach cykorii i dekorować majonezem.

Zobacz także

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
Opowiedz nam co Ci się podobało w tym przepisie, co zmieniłeś(aś) i jak Ci smakowało!

Podobne kategorie