Pierniki świąteczne

    Pierniki świąteczne

    21polubień
    30min.


    Zrobione przez 65 osób

    To moje ulubione pierniki. Co prawda na początku bałam się, że ciasto mi nie wyjdzie, ale wszystko się udało! Od tej pory zawsze piekę tylko te pierniczki.

    Magpie Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 15 

    • 6 łyżek miodu
    • 260 g (2 szklanki) mąki pszennej
    • 150 g (3/4 szklanki) cukru
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
    • 2 łyżki masła
    • 1 jajko

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Miód mocno podgrzać w rondelku.
    2. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C.
    3. Przesiać mąkę do miski, zrobić w środku zagłębienie i wlać do niego miód. Wyrobić ciasto łyżką, albo mikserem z końcówką w kształcie haka.
    4. Dodać cukier, sodę, przyprawę do piernika, masło i jajko. Wyrobić całość na gładkie, miękkie ciasto (można wyrabiać dłonią).
    5. Rozwałkować ciasto na grubość ok. 0,5 cm i wykrawać dowolne kształty.
    6. Układać pierniczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 8-10 minut.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (4)

    OliwiaWiśniewska
    6

    no powiem dobre - 20 gru 2013

    autor:
    5

    Pyszne! Jedyne co zmienilam to to, ze dalam 4 lyzki miodu, a ciasteczka pieklam ok.10-12 min. Wyszly kruchutkie i przepyszne! - 17 kwi 2014

    MartynaMikko
    autor:
    4

    Zrobiłam te pierniczki ze swoimi dziećmi, są przepyszne. - 10 gru 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis