Pierniczki szwedzkie Pepparkakor

    Pierniczki szwedzkie Pepparkakor

    2polubienia
    2godz.30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Moje dzieci zawsze naciągały mnie na pierniczki, ilekroć odwiedzaliśmy Ikeę. Pewnego razu znajoma ze Szwecji dała mi przepis na te ciasteczka i mogę je piec sama w domu! Smakują identycznie!

    apfel Podkarpackie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 20 

    • 300 g melasy
    • 220 g masła
    • 200 g cukru
    • 750 g mąki
    • 1 łyżeczka cynamonu
    • 1 łyżeczka mielonego imbiru
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 2 jajka
    • 2 łyżeczki przyprawy do pierników

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +2godz.  ›  Gotowe w: 2godz.30min. 

    1. Melasę podgrzać z masłem i cukrem, stale mieszając, aby cukier się całkowicie rozpuścił. Odstawić, aby ostygło.
    2. W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki. Uformować zagłębienie w środku i wbić w nie jajka, a następnie wlać melasę. Wymieszać ciasto mikserem z końcówką w kształcie haka. Na koniec uformować z ciasta kulę. Jeśli będzie zbyt rzadkie - dodać więcej mąki. Owinąć ciasto folią spożywczą i wstawić na około 2 godziny do lodówki, aż będzie sztywne.
    3. Rozgrzać piekarnik do 175°C.
    4. Rozwałkować ciasto dość cienko na powierzchni lekko posypanej mąką. Wykrawać dowolne kształty ciasteczek, a następnie układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
    5. Piec przez ok. 10 minut (w zależności od grubości), aż pierniczki zaczną się lekko przypiekać na brzegach.
    6. Pierniczki smakują coraz lepiej z dnia na dzień. Można je więc długo przechowywać w szczelnym pojemniku.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis