Proste klasyczne pierniczki

    Proste klasyczne pierniczki

    24polubienia
    35min.


    Zrobione przez 127 osób

    Te pierniczki na miodzie piecze się bardzo szybko, a później można je pięknie udekorować wraz z dziećmi.

    apfel Podkarpackie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 1/2 szklanki miodu
    • 260 g (2 szklanki) mąki pszennej
    • 100 g (1/2 szklanki) cukru
    • 1 żółtko
    • 125 g masła o temperaturze pokojowej
    • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 2 łyżeczki przyprawy do pierników
    • 1 szczypta soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180°C
    2. Miód mocno podgrzać, a następnie dodać do mąki i wymieszać. Po przestygnięciu dodać cukier, żółtko, masło, sodę, przyprawę do pierników i szczyptę soli. Wymieszać.
    3. Zagnieść ciasto i rozwałkować na grubość 0,5 cm. Wykrawać ciasteczka o dowolnych kształtach.
    4. Pierniczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 minut w 180°C.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (7)

    autor:
    14

    pyszne pierniczki naprawdę polecam - 21 gru 2014

    autor:
    14

    przepis bardzo fajny! sama taki od teraz będę robić na każde Święta! - 23 gru 2013

    PinkiePie
    autor:
    2

    super przepis ! wszystkim bardzo smakuje :3 - 20 gru 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis