Świąteczne pierniczki

    Świąteczne pierniczki

    22polubienia
    1godz.30min.


    Zrobione przez 1274 osoby

    Pyszne, korzenne pierniczki. W mojej rodzinie od zawsze korzystamy tylko z tego przepisu i zawsze są wspaniale aromatyczne. Zobacz przepis video!

    Składniki
    ilość sztuk: 30 pierniczków

    • 100 g masła
    • 100 g drobnego cukru
    • 1 żółtko
    • 125 ml melasy
    • 250 g przesianej mąki pszennej
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
    • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
    • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
    • 1 łyżeczka imbiru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. W dużej misce zmiksować masło z cukrem na gładką masę. Wmieszać melasę i żółtko. Mąkę wymieszać z solą, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, cynamonem, goździkami, imbirem i gałką muszkatołową. Suche składniki wymieszać z masą maślaną na gładko. Przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
    2. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C. Na powierzchni lekko posypanej mąką rozwałkować ciasto do grubości 0,5 cm. Wykrawać ulubione kształty wykrawaczką do ciastek. Układać ciastka na suchej blasze pozostawiając ok. 5 cm przerwy między nimi.
    3. Piec przez 8-10 minut w rozgrzanym piekarniku, aż ciastka będą sztywne. Zdjąć z blachy i ostudzić na metalowej kratce. Dekorować kiedy pierniczki całkowicie wystygną.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Zobacz jak to zrobić!

    Świąteczne pierniczki
    Świąteczne pierniczki

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (4)

    Magpie
    autor:
    3

    Świetny przepis! Trzeba dostosować czas pieczenia do własnego piekarnika. Ja piekłam trochę dłużej, żeby wyszły twardsze i chrupiące. - 07 gru 2011

    Allrecipes
    autor:
    1

    @Woojciech - nie, te nie muszą leżakować - 18 lis 2013

    autor:
    0

    - - 05 lip 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis