Piernik prosto z Cejlonu

    Piernik prosto z Cejlonu

    1polubienie
    1godz.45min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Smak i aromat gorącego herbacianego naparu towarzyszy nam niemal każdego dnia, szczególnie umilając te najdłuższe, chłodne zimowe wieczory. Herbata może być jednak również składnikiem wyśmienitych potraw – przepis na jedną z nich, świąteczny herbaciany Piernik prosto z Cejlonu, poleca firma POSTI.

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 3 szklanki mąki
    • ¾ szklanki cukru
    • 1 szklanka naparu z jednej czubatej łyżeczki herbaty
    • 350 g miodu wielokwiatowego
    • ¾ szklanki oleju
    • 5 jajek
    • ulubione przyprawy korzenne (cynamon, imbir, goździki)
    • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
    • szczypta soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  Gotowe w: 1godz.45min. 

    1. Mąkę wsypać do miski i dodać kolejno cukier, ostudzony napar herbaciany, miód i olej, i dokładnie wymieszać.
    2. Do powstałej masy wbić jajka, dodać przyprawy korzenne, sól oraz sodę i wszystko dokładnie wymieszać.
    3. Tak przygotowane ciasto przełożyć do formy i włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C.
    4. Ciasto należy piec około 1 – 1,5 godziny (pod koniec pieczenia sprawdzić konsystencję ciasta drewnianym patyczkiem).

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis