Sushi ze świeżym tuńczykiem i ogórkiem

    Sushi ze świeżym tuńczykiem i ogórkiem

    1polubienie
    50min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Wcale nie tak trudno przygotować sushi w domu. Wystarczy japoński ryż, nori - czyli jadalne wodorosty i świeżutki tuńczyk! Spróbujcie!

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 2 sztuki alg nori
    • 200 g ryżu do sushi
    • 1 filet z tuńczyka
    • 1 długi ogórek
    • kilka łyżek octu ryżowego
    • 50 ml sos sojowy
    • 1/2 łyżeczki wasabi w paście
    • sól, cukier

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Ryż do sushi parokrotnie wypłukać w wodzie, do momentu, aż woda będzie czysta. Następnie w proporcjach 1:1 (woda, ryż) ugotować ryż do miękkości często mieszając. W razie potrzeby dodać jeszcze troszkę wody. Powstanie lepka masa ryżowa, którą trzeba wystudzić i doprawić do smaku solą, octem ryżowym i odrobiną cukru
    2. Na macie do rolowania położyć glony (jeden arkusz) następnie mniej więcej na jednej trzeciej ułożyć warstwę ryżu (ok. 1cm) a w środek ryżu pasek tuńczyka i świeżego ogórka. Posługując się matą uformować rulonik i pokroić go na jedno-kęsowe kawałki
    3. Małą ilość wasabi dokładnie wymieszać z sosem sojowym( ok. ½ łyżeczki wasabi i 50ml sosu sojowego). Maczać porcje sushi w powstałym sosie ożywając pałeczek bądź rączek. Smacznego!

    rada

    W Japonii zwraca się uwagę, by tace, na których podajemy sushi, były wykonane z tradycyjnych materiałów wysokiej jakości. Nie posiadając naczyń z drewna japońskiego miłorzębu czy cydru, lepiej sięgnąć po białą porcelanę, w fasonie naśladującym dalekowschodni minimalizm i szykowną elegancję: – Do ascetycznej prostoty Dalekiego Wschodu nawiązuje kolekcja Yvonne Linea, w której jedynym zdobieniem są harmonijne okręgi – mówi Joanna Niedziela z Zakładów Porcelany Ćmielów – Ta zamierzona oszczędność dekoracji, w połączeniu z krągłymi, harmonijnymi kształtami buduje niezwykłą podniosłą i jednocześnie kameralną atmosferę.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis