Bread pudding czyli pudding chlebowy

    Bread pudding czyli pudding chlebowy

    1polubienie
    1godz.15min.


    Zrobione przez 64 osoby

    To bardzo kremowy pudding chlebowy. Przepyszny! Podawać z herbatą, kawą lub kakao. Świetny o każdej porze dnia.

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 2 łyżki masła o temperaturze pokojowej
    • 1 bochenek krojonego białego chleba (stostować kromki)
    • 12 jajek
    • 3 łyżki aromatu waniliowego
    • 1200 ml (5 szklanek) kwaśnej śmietany
    • 600 g (3 szklanki) cukru
    • 1 szczypta cynamonu mielonego
    • 1 szczypta mielonej gałki muszkatołowej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 55min.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C.
    2. Każdą kromkę chleba posmarować masłem z obu stron. Porwać posmarowany masłem chleb na małe kawałki i włożyć do dużej miski.
    3. Ubić jajka z wanilią i polać chleb. Dodać śmietanę i cukier. Wlać do naczynia żaroodpornego o wymiarach 23x33 cm. Posypać wierzch cynamonem i gałką muszkatołową.
    4. Piec bez przykrycia w nagrzanym piekarniku przez 55 do 60 minut. Wyjąć z piekarnika, ostudzić. Podawać na gorąco lub na zimno.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis