Buraczki w zalewie

    Buraczki w zalewie

    6polubień
    1godz.20min.


    Zrobione przez 6 osób

    Smaczne buraczki jako dodatek do obiadu, do mięs lub do kanapek. Najlepiej smakuje z mięsnymi sosami.

    Jola Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 5 słoików półlitrowych

    • 3 kg buraków
    • Składniki na zalewę
    • 3/4 szklanki cukru
    • 1 szklanka octu 10%
    • 3 ząbki czosnku
    • 8 ziaren ziela angielskiego
    • 3 liście laurowe
    • 3 cebule
    • 3 ziarnka pieprzu
    • 2 łyżki soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Buraki gotować w całości około 40 minut. Wystudzić, obrać ze skórki, zetrzeć na grubej tarce.
    2. Wszystkie składniki na zalewę wymieszać, zagotować, odcedzić i czystą zalewą zalać starte buraki i pozostawić na 12 godzin.
    3. Po tym czasie powkładać buraczki w słoiki, dokładnie zakręcić słoiki i pasteryzować pod przykryciem 10 minut.

    rada

    Aby buraki dobrze się obierały ze skórki należy po ugotowaniu i odcedzeniu zalać buraki zimną wodą.

    Buraki

    Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej o burakach - jak je wybierać, obierać i przygotowywać - koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Jak przyrządzić buraki?".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis