Pikle warzywne

    Pikle warzywne

    3polubienia
    57min.


    Zrobione przez 22 osoby

    Marynowana cukinia, ale można też z tego przepisu zrobić marynowane ogórki. To doskonały dodatek do potraw mięsnych, kanapek, a także jako przekąska na imprezie. Dobre danie dla amatorów kwaśno-słodkich sałatek.

    Jola Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 5 słoików półlitrowych

    • 3 kg cukinii, kabaczka lub duży ogórek
    • 1 cebula
    • 5 ząbków czosnku
    • przyprawy: gorczyca, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
    • 1 pęczek zielonego koperku
    • Zalewa
    • 4 szklanki wody
    • 1 szklanka octu 10%
    • 2 łyżki soli
    • 1,5 szklanki cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 50min.  ›  Gotowanie: 7min.  ›  Gotowe w: 57min. 

    1. Cukinie, kabaczek lub duży ogórek obrać ze skórki, wydrążyć pestki, pokroić w podłużne paski lub krążki.
    2. Na dno każdego słoika dać plaster obranej i pokrojonej cebuli i obrany ząbek czosnku. Potem układać w słoikach pokrojone warzywa.
    3. Następnie dodać do każdego słoika gorczycę, pieprz, ziele angielskie, koperek.
    4. Wszystkie składniki na zalewę tj. wodę, ocet, sól i cukier - wymieszać i zagotować. Zalać zalewą słoiki, zakręcić i pasteryzować pod przykryciem 7 minut.

    Rada:

    Warzywa najlepiej pokroić w paski na wysokość słoika, do którego będziemy wkładać dane warzywo.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    9

    Można zamienić kolejność, warzywa najpierw zamarynować przez parę godzin w zalewie i dopiero włożyć do słoików. Przepis bardzo fajny. - 13 sie 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis