Tajska zupa Tom yum

    Tajska zupa Tom yum

    5polubień
    25min.


    Zrobione przez 74 osoby

    Fantastyczna oryginalna zupa tajska na słodko-kwaśno. Idealna potrawa jako przystawka do tajskiej wystawnej kolacji. Bardzo prosta i łatwa do przygotowania. Pasta tom yum jest bardzo ostra, dlatego należy zupę spróbować przed dodaniem papryczki chilli.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 3 szkl. bulionu z kurczaka
    • 1 łyżka pasty tom yum
    • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
    • 3 łodygi trawy cytrynowej, posiekane
    • 2 listki limonki kaffir
    • 2 połówki piersi z kurczaka, bez kości i skóry, pokrojone an małe kawałki
    • 100 g świeżych pieczarek, cienko pokrojonych
    • 1 łyżka sosu rybnego
    • 1 łyżka soku z limonki
    • 1 łyżeczka posiekanej zielonej papryczki chilli
    • pęczek świeżej kolendry, posiekanej
    • gałązka świeżej bazylii, posiekana

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. W dużym garnku doprowadzić bulion z kurczaka do wrzenia. Dodać pastę tom yum i czosnek, zamieszać i gotować przez 2 minuty. Dodać trawę cytrynową i liście limonki. Wsypać kawałki kurczaka i gotować przez 5 minut lub dopóki mięso nie będzie różowe.
    2. Dodać grzyby, następnie sos rybny, sok z limonki i zieloną papryczkę. Gotować dopóki wszystkie składniki nie będą dobrze wymieszane. Zdjąć z ognia i podawać na ciepło z bazylią i kolendrą.

    Rada

    Zamiast kurczaka można dodać krewetki, które gotuje się przez kilka minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis