Malinowy sorbet herbaciany

    Malinowy sorbet herbaciany

    1polubienie
    3godz.16min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Smaczny i prosty w przygotowaniu sorbet na bazie herbaty malinowej. Lekki i odświeżający, dobry na każdą okazję.

    Składniki
    ilość porcji: 1 

    • 4 saszetki herbaty czarnej z kawałkami malin
    • 3 łyżeczki cukru lub 2 łyżeczki lejącego miodu
    • 400 ml wody
    • sok z połowy cytryny lub pół łyżeczki kwasku cytrynowego
    • 3 łyżki syropu malinowego
    • garść malin

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1min.  ›  +3godz. mrożenie  ›  Gotowe w: 3godz.16min. 

    1. Herbatę zaparzyć w 200 ml wody przez ok. 8 minut, aż do uzyskania mocnej esencji.
    2. Resztę wody (200 ml) zagotować z cukrem do momentu wrzenia, a następnie wymieszać uzyskany syrop cukrowy z esencją herbaty.
    3. Dodać sok cytrynowy lub kwasek, wymieszać i przelać do metalowego naczynia.
    4. Włożyć do zamrażalnika na około 3 godziny.
    5. Uwaga! Sorbet należy mieszać od czasu do czasu w trakcie zamarzania – tak aby pokruszyć go na kawałki zanim zamarznie na kamień.
    6. Gotowy deser przełożyć do pucharków, udekorować malinami, polać syropem malinowym i miodem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis