Szybkie ogórki kiszone

    Szybkie ogórki kiszone

    3polubienia
    5dni15min.


    Zrobione przez 23 osoby

    Po przygotowaniu ogórków przechowuję je w lodówce przez 5-6 dni i zajadam się nimi od rana do wieczora.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 1 kg małych ogórków
    • 3 łyżki grubej soli
    • 1 litr wody
    • 1/2 łyżki octu jabłkowego
    • pęczek koperku
    • 4 ząbki czosnku
    • 1 łyżeczka pieprzu czarnego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  +5dni fermentowanie  ›  Gotowe w: 5dni15min. 

    1. Ogórki umyć, pokroić wzdłuż na 4 kawałki i usunąć nasiona. Wypełnić miskę lodem do 2 / 3 i umieścić ogórki na górze i wstawić do lodówki. Można umieścić w wodzie z lodem, gdy zabraknie lodu.
    2. W rondelku doprowadzić wodę do wrzenia, dodać sól i pół łyżki octu. Zostawić do całkowitego ostygnięcia.
    3. Umieść ogórki ciasno w słoikach, a nastęnie dodać pieprz, koper i czosnek. Wlać schłodzoną solankę tak, aby pokryła ogórki. Zakręcić zakrętkę i wstawić do lodówki na 4-6 dni. Po 6 dniach można się objadać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    autor:
    127

    Bardzo dobre wyszły - z tym że nie trzymałem ogórków w lodówce. Polecam - 29 maj 2014

    ewusia.ur
    autor:
    42

    - - 06 cze 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis