Ogórki kiszone

    Ogórki kiszone

    11polubień
    60dni20min.


    Zrobione przez 39 osób

    Przepis na ogórki kiszone można modyfikować: nie każdy lubi dodawać chrzan, czy liście wiśni, ale w mojej rodzinie zawsze tak się kisi i wychodzą pyszne, twarde i kwaśne!

    apfel Podkarpackie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 5 słoików

    • 2 kg ogórków gruntowych (małych)
    • 1 główka czosnku
    • 1 korzeń chrzanu
    • 1 pęczek kopru do kiszenia ogórków (łodygi i kwiaty)
    • 1 łyżka ziaren gorczycy
    • 10 liści wiśni
    • 3 łyżki soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  +60dni fermentowanie  ›  Gotowe w: 60dni20min. 

    1. Ogórki umyć, a najlepiej zostawić na jakiś czas w misce (lub w zlewie) z zimną wodą.
    2. Przygotować ok. 5 słoików: umyć i wyparzyć, także nakrętki.
    3. W garnku zagotować 3 litry wody i dodać do niej 3 kopiate łyżki soli.
    4. Do każdego słoika dodać ok. 1/4 łyżeczki nasion gorczycy, 2 ząbki czosnku, ułożyć na dnie trochę gałązek i kwiat kopru, dodać kawałeczek chrzanu i po 2 liście wiśni.
    5. Następnie w słoikach układać ogórki (muszą być dość ciasno upchane).
    6. Zalać ogórki w słoikach gorącą zalewą starając się, aby wszystkie ogórki były nią przykryte. Na wierzch dodać jeszcze kopru tyle, ile się da.
    7. Zakręcić ogórki i odstawić w ciemne miejsce, najlepiej na szmatce, bo możliwe, że będzie z nich wyciekać zalewa, kiedy będą pracować. Nie należy się martwić jeśli tak się będzie działo, słoiki będą wtedy syczeć i bulgotać - a to jest oznaka fermentacji - i to nam chodzi!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    Efeb13
    autor:
    38

    - - 07 lip 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis