Bogate ciasto pomarańczowe Bee Lian

    Bogate ciasto pomarańczowe Bee Lian

    1polubienie
    1godz.10min.


    Zrobione przez 80 osób

    To bardzo wilgotne i bogate ciasto. Pokochasz je! Dobre na każdą porę roku, o smaku świeżych pomarańczy.

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 110 g masła
    • 150 g (3/4 szklanki) cukru
    • 2 łyżki startej skórki pomarańczowej
    • 2 żółtka
    • 120 g (1 szklanka) mąki
    • 1 i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1/3 łyżeczki soli
    • 120 ml (1/2 szklanki) świeżego soku pomarańczowego
    • 2 białka
    • 1 szczypta soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C. Wysmarować tłuszczem okrągłą blachę o średnicy 20 cm. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i 1/3 łyżeczką soli, odstawić.
    2. Utrzeć masło z cukrem i startą skórką pomarańczową, aż masa będzie lekka i puszysta. Dodać żółtka, po jednym na raz. Dodawać na przemian przesianą mąkę i sok pomarańczowy.
    3. W innej miseczce trzepaczką ubić białka na sztywno i dodać szczyptę soli. Dodać ubite białka do mieszaniny. Wyłożyć ciasto łyżką do przygotowanej blachy.
    4. Piec w nagrzanym piekarniku przez 35 do 40 minut lub do momentu, gdy wykałaczka wetknięta w ciasto będzie czysta.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis