Zimowa sałatka z cykorią

    Zimowa sałatka z cykorią

    2polubienia
    15min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Lekka, świeża i chrupiąca sałatka, w której znajdują się: cykoria, szynka, jabłka, żółty ser i orzechy włoskie, polane kwaskowatym sosem vinaigrette. Dobrze pasuje do niej francuski ser Comté, bo ma wyraźny smak, ale edam będzie także pasował.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 2 litry zimnej wody
    • 6 cykorii lub główek sałaty endywii
    • 1 łyżeczka cukru
    • 2 łyżki octu
    • 1 łyżka musztardy dijońskiej
    • 6 łyżek oleju
    • 100 g żółtego sera pokrojonego w kostkę
    • 100 g gotowanej szynki pokrojonej w kostkę
    • 500 g orzechów włoskich, posiekanych
    • 2 jabłka, obrane i pokrojone w kostkę

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 15min. 

    1. W dużej misce wymieszać 2 litry zimnej wody z łyżką cukru i łyżką octu. Dodać cykorię i od czasu do czasu zamieszać.
    2. W innej dużej misce wymieszać musztardę z pozostałą łyżką octu. Mieszając, stopniowo dodawać olej.
    3. Odcedzić cykorię i pokroić na cienkie paseczki. Dodać do dressingu. Dodać ser, szynkę, orzechy i jabłko. Dobrze wymieszać i podawać.

    Kostka idealna

    Jak pokroić warzywa i owoce w idealną, równą kostkę? Dowiedz się czytając nasz artykuł "Krojenie w kostkę owoców i warzyw".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis