Beszamel z serem żółtym

    Beszamel z serem żółtym

    3polubienia
    15min.


    Zrobione przez 15 osób

    Wspaniały, prosty sos, który idealnie pasuje do zapiekanej, naleśników i makaronu. Jest szybki i przepyszny!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 500 ml mleka
    • 1 szczypta gałki muszkatołowej (opcjonalnie)
    • 100 g startego żółtego sera o łagodnym smaku
    • 50 g masła
    • 50 g mąki pszennej
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 15min. 

    1. W rondelku stopić masło na średnim ogniu. Nie przyrumienić! Dodać mąkę i szybko wymieszać, aby nie było grudek.
    2. Dodać mleko, energicznie wymieszać, a następnie gotować na małym ogniu, aż sos zgęstnieje, stale mieszając.
    3. Gdy sos będzie gotowy doprawić go solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodać żółty ser i mieszać, aż się stopi.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis