Polano bożonarodzeniowe z białą czekoladą

    Polano bożonarodzeniowe z białą czekoladą

    4polubienia
    3godz.25min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Polano bożonarodzeniowe - czyli rolada biszkoptowa z nadzieniem z białej czekolady. Niebo w gębie!

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • Rolada
    • 100 g cukru
    • 4 jajka
    • 120 g mąki pszennej
    • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
    • 2 łyżki startej czekolady
    • Krem
    • 200 g masła
    • 1 łyżeczka cukru pudru
    • 100 ml śmietany kremówki
    • 150 g białej czekolady pokrojonej na kawałki
    • zimna, mocna kawa
    • czekolada z orzechami laskowymi, starta
    • wiórki czekoladowe do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 3godz.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 3godz.25min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Dużą blachę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.
    2. Zmiksować jajka z cukrem na jasną, puszystą masę. Przesiać mąkę i wmieszać do jajek. Dodać cynamon i startą czekoladę. Wylać ciasto na blachę i wygładzić.
    3. Piec przez 10 minut, a następnie zdjąć z blachy i natychmiast zwinąć biszkopt chwytając za krótsze brzegi papieru i zawijając w kierunku drugiego końca. Dzięki temu rolada zachowa swój kształt.
    4. Krem: zmiksować masło z cukrem pudrem i odstawić.
    5. W rondelku podgrzać 100 ml śmietany na małym ogniu, ale nie podgrzewać za mocno. Zdjąć z ognia i dodać 150 g białej czekolady w kawałkach. Stopić, mieszając od czasu do czasu, a następnie dodać masę maślaną i dobrze wymieszać.
    6. Wstawić do zamrażalnika na 5 minut, a następnie zmiksować, aby masa nabrała puszystości. Przykryć i wstawić do lodówki.
    7. Rozwinąć biszkopt i usunąć papier. Odkroić brzegi ciasta (opcjonalnie) a resztę posmarować kawą. Posypać startą czekoladą z orzechami. Posmarować biszkopt połową kremu, pozostawiając margines bez kremu. Zwinąć roladę.
    8. Pozostałą połową kremu posmarować roladę po wierzchu. Wstawić do lodówki na 10 minut. Zrobić w kremie wzorki jak na korze drzewa, za pomocą widelca.
    9. Udekorować ciasto wiórkami czekoladowymi.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis