Mus z białej czekolady z likierem malinowym

    Mus z białej czekolady z likierem malinowym

    1polubienie
    25min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Ten deser opisują trzy słowa: bogaty, kremowy i delikatny. Można go przygotować w indywidualnych pucharkach lub w większej misce. Jako przybranie proponuję maliny i wiórki czekoladowe.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 200 g białej czekolady, grubo posiekanej
    • 2 łyżki likieru malinowego (opcjonalnie)
    • 250 ml creme fraiche
    • 2 białka
    • 2 łyżki cukru waniliowego
    • 2 łyżki białego cukru
    • 1 szczypta soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Stopić czekoladę wraz z likierem w kąpieli wodnej. Gdy masa będzie gładka, dodać 100 ml creme fraiche. Odstawić, aby ostygła.
    2. W misce zmiksować białka z cukrem waniliowym, białym cukrem i szczyptą soli. Dodać białą czekoladę i wymieszać całość łyżką.
    3. W osobnej misce ubić pozostałą śmietanę. Dodać do masy czekoladowej i wstawić do lodówki na 4 godziny.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Kąpiel wodna

    Nie wiesz, jak przygotować kąpiel wodną? Przeczytaj nasz krótki poradnik: "Kąpiel wodna"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis