Makaroniki z białą czekoladą i kokosem

    Makaroniki z białą czekoladą i kokosem

    1polubienie
    45min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Te francuskie ciasteczka bardzo łatwo się piecze, a ich egzotyczny smak na pewno wszystkich zachwyci! Woreczek z którego wyciska się ciasto trzeba trzymać prostopadle do blachy, a nie pod kątem - oto cała tajemnica!.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1 szczypta soli
    • 3 białka
    • 200 g cukru pudru
    • 150 g mielonych migdałów
    • 1 łyżka wiórków kokosowych
    • Nadzienie
    • 120 g białej czekolady
    • 150 ml śmietany 18%
    • 4 łyżki wiórków kokosowych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Do miski wsypać szczyptę soli, dodać białka i ubić na sztywno. W osobnej misce wymieszać zmielone migdały z cukrem pudrem i kokosem. Dodać te składniki do białek i wymieszać na gładką, błyszczącą masę.
    2. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozgrzać piekarnik do 150 C.
    3. Przelać ciasto do woreczka dekoratorskiego i wyciskać z niego ciasto wprost na blachę. Odstawić na 30 minut.
    4. Nadzienie: stopić czekoladę w kąpieli wodnej. Dodać śmietanę i dobrze wymieszać. Wmieszać wiórki kokosowe, wymieszać i wstawić do lodówki.
    5. Piec makaroniki w rozgrzanym piekarniku przez 15 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
    6. Brać po jednym makaroniku i nakładać nadzienie na płaską część. Złożyć z drugim makaronikiem.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Kąpiel wodna

    Nie wiesz, jak przygotować kąpiel wodną? Przeczytaj nasz krótki poradnik: "Kąpiel wodna"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis