Zupa z białych szparagów

    Zupa z białych szparagów

    11polubień
    50min.


    Zrobione przez 35 osób

    Kremowa i pyszna zupa, która wspaniale rozgrzewa. Podawać ze świeżym chlebem posmarowanym masłem. W zimie można ją przygotować ze szparagów ze słoika lub mrożonych.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 600 g białych szparagów
    • 100 g masła
    • 1 cebula, drobno posiekana
    • 2 łyżki mąki
    • 1,5 litra bulionu drobiowego
    • 100 ml creme fraiche
    • 1 szczypta chili w proszku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Obrać szparagi obieraczką do warzyw. Pokroić na kawałki długości 3 cm.
    2. W garnku stopić masło i podsmażyć cebulę na małym ogniu, aby zmiękła. Dodać szparagi i smażyć przez 5 minut.
    3. Posypać szparagi mąką, dobrze wymieszać i smażyć na małym ogniu.
    4. Dodać bulion drobiowy, dobrze wymieszać drewnianą łyżką i doprowadzić do wrzenia.
    5. Zmniejszyć ognień i gotować przez 30 minut.
    6. Zmiksować zupę w blenderze i przecedzić przez gęste sito.
    7. Doprawić solą i pieprzem, a następnie dodać creme fraiche. Posypać chili w proszku i podawać.

    Wszystko o szparagach

    Jeśli chcesz wiedzieć jak wybierać, przechowywać i wykorzystać szparagi - przeczytaj nasz artykuł: "Szparagi - jak je przechowywać i gotować".

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    Amieszka
    autor:
    5

    Pyszna, tylko szkoda, że szparagi do najtańszych nie należą - 22 mar 2015

    AleksandraKoziolek
    1

    pyszna - 12 maj 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis