Szybkie curry z kurczakiem

    Szybkie curry z kurczakiem

    2polubienia
    30min.


    Zrobione przez 6 osób

    To najprostsze na świecie curry, które przygotujecie z zaledwie kilku prostych składników. Zamiast kurczaka można użyć piersi z indyka. Ilość przyprawy curry zależy od upodobań, a żeby uzyskać bardziej intensywny smak, można ją przez minutę smażyć wraz z kuminem na oleju z cebulą, a następnie dodać kurczaka.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 cebula, drobno posiekana
    • 1 łyżka oleju
    • 4 filety z piersi kurczaka, pokrojone w kostkę
    • curry w proszku, do smaku
    • 1 szczypta mielonego kuminu
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 kostka rosołowa (warzywna)
    • 250 ml wrzątku prosto z czajnika

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Na patelni na średnim ogniu rozgrzać olej. Dodać cebulę i smażyć, aż zmięknie.
    2. Dodać kurczaka i posypać curry, kuminem, solą i pieprzem.
    3. Rozpuścić kostkę rosołową w gorącej wodzie. Dodać na patelnię i gotować przez 15-20 minut bez przykrycia. Jeśli curry zbyt zgęstnieje, dodać więcej wody lub bulionu.
    4. Sprawdzić smak i w razie potrzeby doprawić. Podawać z ryżem basmati.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis