Bogata, kremowa zupa pomidorowa z bazylią

    Bogata, kremowa zupa pomidorowa z bazylią

    4polubienia
    45min.


    Zrobione przez 1209 osób

    Sekretem bogactwa tej zupy jest prawdziwe masło, świeże liście bazylii i słodka śmietanka. Proszę nie zastępować niczym tych produktów, bo efekt końcowy nie będzie miał pożądanej jakości.

    Składniki
    ilość sztuk: 4 

    • 4 pomidory - obrane, oczyszczone z pestek i pokrojone
    • 950 ml (4 szkl.) soku pomidorowego
    • 14 listków świeżej bazylii
    • 240 ml (1 szkl.) słodkiej śmietanki do ubijania
    • 120 g masła
    • 1 szczypta soli i pieprzu do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Do garnka na zupę wlać sok pomidorowy i dodać pomidory, gotować na wolnym ogniu przez 30 minut. Zmiksować mieszaninę pomidorową wraz z liśćmi bazylii, a następnie wlać mieszaninę z powrotem do garnka.
    2. Postawić garnek na średnim ogniu, dodać śmietankę i masło. Doprawić solą i pieprzem. Podgrzewać mieszając, aż masło się rozpuści. Nie gotować.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis