Orzechowiec Stelli

    Orzechowiec Stelli

    3polubienia
    45min.


    Zrobione przez 4 osoby

    To niesamowicie lekkie i maślane ciasto o wspaniałym orzechowym aromacie. Można do niego również przygotować ulubioną polewę, ale nie jest to konieczne. Idealne na podwieczorek.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 łyżka mąki (do blaszki)
    • 1 łyżeczka oleju roślinnego (do blaszki)
    • 125 g mąki pszennej
    • 160 g zmielonych orzechów włoskich
    • 180 g miękkiego masła
    • 280 g cukru
    • 8 białek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 C. Wysmarować olejem i oprószyć mąkę tortownicę o średnicy 28 do 30 cm.
    2. W dużej misce utrzeć masło z cukrem na jasną, kremową masę.
    3. W osobnej misce ubić białka na sztywno, dodać do masy maślanej i delikatnie wymieszać łyżką.
    4. Dodać orzechy i mąkę i wymieszać łyżką. Przelać ciasto do foremki i wygładzić wierzch, aby miało ok. 1,5 cm grubości. (Uwaga: to ciasto często przywiera do foremki.)
    5. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 25-30 minut.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis