Gofry z bitą śmietaną

    Gofry z bitą śmietaną

    3polubienia
    14min.


    Zrobione przez 5 osób

    Nie ma nic lepszego od gofrów z bitą śmietaną przygotowanych w domu. Są świetne na śniadanie, lunch albo na deser. Podawać z owocami.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 500 ml pełnotłustego mleka
    • 100 ml schłodzonej śmietany kremówki
    • 2 łyżki oleju
    • 250 g mąki pszennej
    • 3 jajka, oddzielić białka od żółtek
    • 50 g cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 4min.  ›  Gotowe w: 14min. 

    1. Wymieszać żółtka z mlekiem. Do tej samej miski przesiać mąkę i wymieszać, a następnie wmieszać cukier. Mieszać, aby pozbyć się wszelkich grudek.
    2. W osobnej misce ubić białka na sztywno. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Wmieszać olej.
    3. Wysmarować tłuszczem gofrownicę i rozgrzać ją. Gdy będzie gorąca - nakładać ciasto chochelką i zamknąć. Piec przez 4 minuty, a następnie wyjmować gofry.
    4. Do miski wlać śmietanę i ubić. Nakładać ją łyżką na przestudzone gofry i podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis