Elegancka przystawka, która zachwyci Waszych gości. "Kominki" z ciasta francuskiego z nadzieniem z duszonych warzyw i lekko podsmażonych przegrzebków. Proponuję użyć ciasta najlepszej jakości.
M
mimichette
Zrobione przez 2 osoby
Składniki
ilość porcji: 4
1 duża marchewka, starta
1 jajko, roztrzepane
1 duża cebula, posiekana
1 opakowanie ciasta francuskiego
100 ml koniaku
2 pory, posiekane
35 g masła
8 przegrzebków, oprószonych solą i pieprzem
sól i pieprz do smaku
Dodaj do listy zakupów
Listę zakupów wydrukuj, wyślij e-mailem lub na telefon.
Pokroić ciasto na 8 kwadratów. W czterech z nich wykroić mniejsze kwadraty i wyjąć je tak, aby powstały ramki.
Ułożyć ramki na pełnych kwadratach i delikatnie przycisnąć, aby je ze sobą skleić. Powtórzyć z pozostałymi ramkami i kwadratami.
Posmarować po wierzchu roztrzepanym jajkiem. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 25 minut.
W międzyczasie, w patelni rozgrzać 25 g masła. Podsmażyć cebulę na średnim ogniu, aby zmiękła. Dodać pora i marchew, i dusić jeszcze przez 10 minut. Doprawić solą i pieprzem.
W osobnej patelni rozgrzać pozostałe masło. Podsmażać przegrzebki na dużym ogniu przez 2 minuty z każdej strony. Podlać patelnię koniakiem i wstawić w ciepłe miejsce.
Do każdego "kominka" z ciasta francuskiego nakładać porcję warzyw i po 2 przegrzebki. Włożyć do piekarnika na 15 minut. Wyjąć i podawać.