Vol-au-vent z przegrzebkami

    Vol-au-vent z przegrzebkami

    Zapisz do ulubionych
    1godz.


    Zrobione przez 2 osoby

    Elegancka przystawka, która zachwyci Waszych gości. "Kominki" z ciasta francuskiego z nadzieniem z duszonych warzyw i lekko podsmażonych przegrzebków. Proponuję użyć ciasta najlepszej jakości.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 duża marchewka, starta
    • 1 jajko, roztrzepane
    • 1 duża cebula, posiekana
    • 1 opakowanie ciasta francuskiego
    • 100 ml koniaku
    • 2 pory, posiekane
    • 35 g masła
    • 8 przegrzebków, oprószonych solą i pieprzem
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 190 C.
    2. Pokroić ciasto na 8 kwadratów. W czterech z nich wykroić mniejsze kwadraty i wyjąć je tak, aby powstały ramki.
    3. Ułożyć ramki na pełnych kwadratach i delikatnie przycisnąć, aby je ze sobą skleić. Powtórzyć z pozostałymi ramkami i kwadratami.
    4. Posmarować po wierzchu roztrzepanym jajkiem. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 25 minut.
    5. W międzyczasie, w patelni rozgrzać 25 g masła. Podsmażyć cebulę na średnim ogniu, aby zmiękła. Dodać pora i marchew, i dusić jeszcze przez 10 minut. Doprawić solą i pieprzem.
    6. W osobnej patelni rozgrzać pozostałe masło. Podsmażać przegrzebki na dużym ogniu przez 2 minuty z każdej strony. Podlać patelnię koniakiem i wstawić w ciepłe miejsce.
    7. Do każdego "kominka" z ciasta francuskiego nakładać porcję warzyw i po 2 przegrzebki. Włożyć do piekarnika na 15 minut. Wyjąć i podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis