Tian - czyli warzywna zapiekanka

    Tian - czyli warzywna zapiekanka

    16polubień
    30min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Tian to zapiekane warzywa przekładane warstwami. Potrawa ta pochodzi z Prowansji i jest czymś więcej niż tylko warzywami z oliwą. Jest przepyszna!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 6 cukinii, obranej i pokrojonej w plasterki
    • 6 pomidorów pokrojonych w plasterki
    • 4 cebule, drobno posiekane
    • 1 duży bakłażan, obrany i pokrojony w plasterki
    • sól i pieprz do smaku
    • 100 ml oliwy z oliwek
    • 100 ml wody
    • 1 łyżka świeżych listków tymianku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 200 C.
    2. W naczyniu żaroodpornym ułożyć warzywa na przemian w kilku rzędach. Oprószyć solą i pieprzem. Polać je 100 ml oliwy i 100 ml wody. Posypać tymiankiem.
    3. Piec przez 1 godzinę. Po upływie ok. 30 minut przykryć naczynie folią aluminiową, aby zapiekanka się nie przypaliła z wierzchu.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis