Terrina wegetariańska

    Terrina wegetariańska

    Zapisz do ulubionych
    4godz.20min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pyszny "klops" warzywny, który można przyrządzić o każdej porze roku z sezonowych warzyw. Zamiast szczawiu można użyć estragonu. To danie doskonałe na przyjęcia!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 6 listków żelatyny
    • 500 ml bulionu warzywnego
    • 250 g marchewki, obranej i pokrojonej w słupki
    • 150 g fasoli jasiek
    • 200 g cukinii pokrojonej w słupki
    • 200 g selera lub selera naciowego, obranego i pokrojonego w słupki
    • 100 g świeżego groszku
    • 1 łyżka oliwy
    • 150 g świeżego szczawiu
    • 200 g jogurtu greckiego
    • 250 ml śmietany 18%
    • szczypta soli i pieprzu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +3godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 4godz.20min. 

    1. Do miseczki z zimną wodą włożyć żelatynę i poczekać, aż zmięknie.
    2. Podgrzać bulion i gotować w nim warzywa po kolei (marchew i fasolę 15 minut, cukinię i seler 10 minut, groszek 5 minut). Opłukać warzywa pod zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania.
    3. Szczaw umyć, na patelni rozgrzać oliwę i smażyć go przez 3 minuty, a następnie posiekać i odstawić.
    4. W rondelku zagotować śmietanę wymieszaną z jogurtem. Dodać posiekany szczaw i żelatynę. Dobrze wymieszać i zdjąć z ognia. Odstawić na kilka minut aby ostygło.
    5. Do niedużej foremki wlać masę śmietanową do wysokości ok 1 cm i wstawić do lodówki. Najlepiej użyć foremki silikonowej, bo łatwiej będzie wyjąć terrinę. Układać warzywa warstwami, zaczynając od warzyw pokrojonych w słupki, a groszek dodając do środku. Wlać pozostałą masę śmietanową.
    6. Wstawić terrinę do lodówki na kilka godzin, aby stężała. Jeśli terrina była robiona w foremce blaszanej, należy ją wstawić na chwilę do wrzątku, a następnie odwrócić do góry dnem - to ułatwi wyciągnięcie terriny. Podawać schłodzone.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis