Warzywne stir fry z imbirem

    Warzywne stir fry z imbirem

    Zapisz do ulubionych
    40min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Szybkie i proste danie wegetariańskie. Warzywa są chrupiące i delikatnie przyprawione imbirem. Ilość imbiru można zmienić wedle upodobań.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
    • 3 małe ząbki czosnku, zgniecione
    • 1 kawałek imbiru (3 cm), drobno posiekanego
    • 4 łyżki oleju roślinnego
    • 1 brokuł, pokrojony na różyczki
    • 200 g groszku cukrowego
    • 1 marchewka, obrana i pokrojona w cienkie słupki
    • 100 g mrożonej zielonej fasolki, przekrojonej na połówki
    • 1 cebula, drobno posiekana
    • 1 łyżka sosu sojowego
    • 3 łyżki wody
    • 2 szczypty soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. W misce dobrze wymieszać skrobię kukurydzianą z czosnkiem, połową imbiru i 2 łyżkami oleju. Dodać brokuła, groszek, marchewkę i fasolkę i wymieszać, aby warzywa pokryły się sosem.
    2. W dużej patelni lub w woku na średnim ogniu rozgrzać pozostałe 2 łyżki oleju. Smażyć warzywa przez 2 minuty, a następnie dodać sos sojowy i wodę. Dobrze wymieszać, a następnie dodać cebulę, sól i pozostały imbir. Smażyć, aż warzywa będą miękkie, ale nadal chrupiące.

    Sos sojowy w diecie bezglutenowej

    Uwaga na sos sojowy! Jeśli stosujecie dietę bezglutenową, sprawdźcie, czy Wasz sos sojowy go nie zawiera. Sosy sojowe bez dodatku mąki czy pszenicy powinny być dostępne w większości sklepów.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis