Bogata i kremowa zupa z pieczonego bakłażana

    Bogata i kremowa zupa z pieczonego bakłażana

    Zapisz do ulubionych
    1godz.45min.


    Zrobione przez 127 osób

    To wspaniale smakująca zupa - bogata i kremowa, z pikantnym serem kozim, który dodaje równowagi smaku! Zamiast śmietany można użyć bulionu drobiowego lub warzywnego - ale ja lubię śmietanę!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 3 pomidory przekrojone na pół
    • 1 bakłażan przecięty wzdłuż na pół
    • 1 mała cebula przekrojona na pół
    • 6 ząbków czosnku, obranych
    • 2 łyżki oleju roślinnego
    • 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
    • 950 ml bulionu drobiowego
    • 235 ml śmietany tortowej
    • 100 g rozdrobnionego koziego sera
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  Gotowe w: 1godz.45min. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 200°C. Na blasze do pieczenia ułożyć pomidory, bakłażana, cebulę i czosnek, a następnie posmarować olejem za pomocą pędzla.
    2. Piec w nagrzanym piekarniku, aż warzywa będą bardzo miękkie i będą miały brązowe plamki (45 minut).
    3. Wydrążyć łyżeczką miąższ, a skórkę wyrzucić. Do dużego rondla o grubym dnie włożyć miąższ bakłażana, pomidory, cebulę, czosnek, tymianek i bulion drobiowy. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, a następnie zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu, aż cebula będzie bardzo miękka (45 minut).
    4. Miksować partiami w blenderze, robocie kuchennym, lub za pomocą miksera. Postawić ponownie na małym ogniu i dodać śmietanę, wymieszać. Doprowadzić do łagodnego wrzenia, a w razie potrzeby rozcieńczyć bulionem. Doprawić solą i pieprzem. Nalewać chochelką do miski i posypać kozim serem.

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis