Wegetariańskie pakory

    Wegetariańskie pakory

    2polubienia
    25min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Te małe przekąski to warzywa obtaczane w cieście z mąką z ciecierzycy, smażon ena oleju. Są przepyszne. Najlepiej dodać do nich dipy, na przykład na bazie jogurtu, limonki i kolendry. To świetna przekąska dla wegetarian. Resztki można dodać do wegetariańskiego curry.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 300 g mąki z ciecierzycy
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 2 łyżeczki curry
    • 25 g posiekanej świeżej kolendry
    • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
    • sól i pieprz do smaku
    • 200 ml wody
    • 3 ziemniaki, obrane i pokrojone w plasterki
    • 2 małe bakłażany, obrane i pokrojone w plasterki
    • 2 cebule pokrojone w plasterki
    • olej do smażenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Wymieszać mąkę z sodą, curry, kolendrą i czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem. Dodać wodę i wymieszać na gładkie ciasto.
    2. W głębokiej patelni rozgrzać olej. Gdy będzie gorący, zanurzać warzywa w cieście, a następnie wkładać do oleju. Smażyć przez 5 minut, aż się przyrumienią. Smażyć partiami. Wykładać na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami. Pakory powinny mieć złocistobrązowy kolor, powinny być chrupiące, a warzywa miękkie.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis