Rolady z cielęciny, boczku i kiełbasy

    Rolady z cielęciny, boczku i kiełbasy

    Zapisz do ulubionych
    55min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Świetne danie do zaserwowania gościom. Cielęcinę zawija się z boczkiem i mięsem kiełbasianym. Roladki zaś podaje się na puree z selera.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 seler, obrany i posiekany
    • 1 litr bulionu warzywnego
    • 1 szczypta suszonego tymianku
    • 1 szalotka, drobno posiekana
    • 250 g pieczarek pokrojonych w cienkie plasterki
    • 250 g wieprzowego mięsa kiełbasianego
    • 4 plasterki chudego bekonu
    • 4 eskalopki cielęce, rozbite na cienko
    • 1 łyżka masła
    • nić kuchenna

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Selera gotować w bulionie warzywnym przez 20 minut.
    2. W tym czasie podsmażyć bekon po 2 minuty z każdej strony. Zdjąć z patelni i odstawić.
    3. W tej samej patelni podsmażyć szalotkę na średnim ogniu. Dodać pieczarki i smażyć przez 10 minut (w razie potrzeby dodać 1 łyżkę oleju).
    4. Wmieszać mięso kiełbasiane i porozdzielać drewnianą łyżką, stale smażąc. Doprawić tymiankiem.
    5. Eskalopki ułożyć na płaskiej powierzchni. Na każdej z nich ułożyć po plasterku bekonu i 1 łyżce mięsa kiełbasianego. Zwinąć w roladę i zabezpieczyć nicią kuchenną.
    6. Smażyć roladki na teflonowej patelni przez 10 minut. Cielęcina nie powinna być w środku różowa.
    7. Selera odcedzić i rozgnieść na puree. Wmieszać masło. Podawać z roladkami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis