Waniliowy pudding ryżowy

    Waniliowy pudding ryżowy

    2polubienia
    1godz.5min.


    Zrobione przez 4 osoby

    To bardzo kremowy i pyszny pudding. Można go podawać na ciepło i na zimno. To ulubiony deser moich dzieci! Jeśli nie masz w domu ryżu basmati, możesz użyć ryżu średnioziarnistego.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 350 ml wody
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 150 g ryżu basmati
    • 750 ml pełnotłustego mleka
    • 250 ml creme fraiche
    • 115 g cukru
    • 1 łyżka ekstraktu waniliowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. W rondelku zagotować na średnim ogniu wodę z solą i ryżem. Zmniejszyć ogień na mały, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut, aż cała woda wyparuje.
    2. Dodać mleko, śmietanę, cukier i wanilię i gotować na średnim ogniu przez około 35 minut. Ryż będzie bardzo miękki, a całość będzie kremowa i gęsta. Przelać pudding do miseczek. Podawać na ciepło lub na zimno.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis