Krem waniliowy

    Krem waniliowy

    Zapisz do ulubionych
    20min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Szybki i prosty przepis na pyszny jajeczny krem waniliowy. Jest znakomitym dodatkiem do puddingów, ciast, tart, czy owoców.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 laska wanilii podzielona na 3 części
    • 100 g cukru
    • 4 żółtka
    • 500 ml mleka
    • 1 szczypta soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Zagotować mleko z wanilią i solą. Odstawić.
    2. W dużej misce zmiksować żółtka z cukrem na jasną i puszystą masę.
    3. Z mleka wyjąć wanilię, a następnie stopniowo wlewać je do żółtek, stale mieszając.
    4. Wlać całość z powrotem do garnka i gotować na małym ogniu, stale mieszając aż krem zgęstnieje. NIE doprowadzić do wrzenia!
    5. Gdy krem będzie gładki, zdjąć z ognia i odstawić na kilka minut aby przestygł. Podawać lub wstawić do lodówki.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis