Krem waniliowo-czekoladowy

    1 godz. 25 min

    To deser, który można by nazwać musem, ale nie zawiera jajek, więc jest to bardziej gęsty krem. To przepis na dwa różne smaki, które się nakłada warstwami do pucharków i podaje z dodatkiem orzechów, owoców, sosu toffi lub z pokruszonymi czekoladowymi ciasteczkami.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • Krem waniliowy
    • 1 laska wanilii
    • 1 litr mleka
    • 50 g mąki kukurydzianej
    • 125 g cukru
    • 2 łyżki śmietany lub creme fraiche
    • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
    • Krem czekoladowy
    • 100 g kakao
    • 125 g cukru
    • 60 g mąki kukurydzianej
    • 2 łyżki śmietany lub creme fraiche
    • 1 litr pełnotłustego mleka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.25min. 

    1. Krem waniliowy: ostrym nożem przepołowić laskę wanilii. Włożyć do rondelka i dodać mleko. Podgrzewać na małym ogniu, aby mleko nabrało waniliowego smaku. Odstawić, aby ostygło.
    2. Gdy mleko ostygnie (musi być zimne, bo inaczej powstaną grudki!) wyjąć laskę wanilii i dodać mąkę kukurydzianą; dobrze wymieszać. Dodać cukier, śmietanę i ekstrakt waniliowy; gotować na bardzo małym ogniu, często mieszając, aż zgęstnieje.
    3. Krem czekoladowy: w rondelku wymieszać kakao z cukrem i mąką kukurydzianą, a następnie dodać mleko i śmietanę (mleko musi być zimne, bo inaczej powstaną grudki!). Gotować na małym ogniu, często mieszając, aż zgęstnieje.
    4. Wstawić obydwa kremy do lodówki na co najmniej 1 godzinę , a następnie nakładać łyżką do pucharków.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis