Krem waniliowo-czekoladowy

    Krem waniliowo-czekoladowy

    2polubienia
    1godz.25min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    To deser, który można by nazwać musem, ale nie zawiera jajek, więc jest to bardziej gęsty krem. To przepis na dwa różne smaki, które się nakłada warstwami do pucharków i podaje z dodatkiem orzechów, owoców, sosu toffi lub z pokruszonymi czekoladowymi ciasteczkami.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • Krem waniliowy
    • 1 laska wanilii
    • 1 litr mleka
    • 50 g mąki kukurydzianej
    • 125 g cukru
    • 2 łyżki śmietany lub creme fraiche
    • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
    • Krem czekoladowy
    • 100 g kakao
    • 125 g cukru
    • 60 g mąki kukurydzianej
    • 2 łyżki śmietany lub creme fraiche
    • 1 litr pełnotłustego mleka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.25min. 

    1. Krem waniliowy: ostrym nożem przepołowić laskę wanilii. Włożyć do rondelka i dodać mleko. Podgrzewać na małym ogniu, aby mleko nabrało waniliowego smaku. Odstawić, aby ostygło.
    2. Gdy mleko ostygnie (musi być zimne, bo inaczej powstaną grudki!) wyjąć laskę wanilii i dodać mąkę kukurydzianą; dobrze wymieszać. Dodać cukier, śmietanę i ekstrakt waniliowy; gotować na bardzo małym ogniu, często mieszając, aż zgęstnieje.
    3. Krem czekoladowy: w rondelku wymieszać kakao z cukrem i mąką kukurydzianą, a następnie dodać mleko i śmietanę (mleko musi być zimne, bo inaczej powstaną grudki!). Gotować na małym ogniu, często mieszając, aż zgęstnieje.
    4. Wstawić obydwa kremy do lodówki na co najmniej 1 godzinę , a następnie nakładać łyżką do pucharków.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis