Indyk w cytrynach konserwowych

    Indyk w cytrynach konserwowych

    Zapisz do ulubionych
    1godz.30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Wspaniałe, aromatyczne danie. Indyka smaży się w marynacie z soku z cytryny, imbiru i konserwowanych cytryn. Proste i pyszne! Podawać z ryżem lub kuskusem.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • sok z 2 cytryn
    • 2 filety z piersi indyka przekrojone na pół
    • 4 gałązki szczypiorku, posiekane (do dekoracji)
    • 1 kawałek (4 cm) imbiru, pokrojony w kostkę
    • 4 łodyżki pietruszki, posiekane
    • 4 konserwowe cytryny, umyte i pokrojone na kawałki
    • 1 łyżka masła
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +1godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. W dużym woreczku foliowym umieścić piersi indyka, sok cytrynowy, imbir, sól i pieprz. Wycisnąć powietrze i zamknąć szczelnie worek. Wmasować marynatę w pierś indyka i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
    2. Wyjąć indyka z marynaty. Marynatę zachować.
    3. W dużej patelni na dużym ogniu rozgrzać masło. Smażyć indyka po 2 minuty z każdej strony. Zmniejszyć ognień i smażyć na rumiano z każdej strony, ok. 10 minut.
    4. Dodać odłożoną wcześniej marynatę i konserwowe cytryny. Smażyć jeszcze przez 5 minut. Posypać pietruszką i szczypiorkiem i podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis