Tunezyjska zupa z jagnięciną

    Tunezyjska zupa z jagnięciną

    3polubienia
    1godz.20min.


    Zrobione przez 8 osób

    To bardzo prosta zupa, która jest bardzo pożywna i wcale nie tak pikantna jakby się mogło wydawać! Kumin nadaje jej wspaniałego smaku, a harissa pięknego koloru. Można ją podawać na zielonej sałacie z kromką świeżego pieczywa. Może służyć za cały posiłek.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 500 g mielonej jagnięciny
    • 2 ząbki czosnku, posiekane
    • 1 cebula, posiekana
    • 300 g szpinaku, umytego i pokrojonego w cienkie paseczki
    • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
    • 1 łyżka mielonego kuminu
    • 1,5 l bulionu drobiowego
    • 3 łyżeczki harissy (mniej lub więcej do smaku)
    • 1 puszka (400 g) ciecierzycy, opłukanej i odcedzonej
    • sok z 1/2 cytryny
    • 150 g makaronu do zup
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Do garnka o grubym dnie włożyć jagnięcinę, i smażyć na dużym ogniu. Gdy się przyrumieni zdjąć z ognia i odstawić.
    2. W garnku zachować łyżkę tłuszczu, resztę wylać. Zmniejszyć ognień na średni, dodać czosnek, cebulę i szpinak i smażyć, aż cebula się zeszkli, a szpinak zmięknie (ok. 5 minut).
    3. Włożyć jagnięcinę z powrotem do garnka, dodać koncentrat pomidorowy, kumin, harissę, bulion, ciecierzycę, sok z cytryny, sól i pieprz. Gotować na małym ogniu przez około 20 minut.
    4. Dodać makaron i gotować przez 15 minut, aby był miękki.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (3)

    MartaKrutel
    autor:
    0

    mam pytanie odnośnie Harrisy, gdyż ma ona różną postać. Czy jest to pasta czy proszek ? Jeżeli chodzi o smażenia jagnięciny to na jakim tłuszczu, masło klarowane, olej, oliwa ? - 25 mar 2016

    Amieszka
    autor:
    0

    - - 11 sie 2015

    autor:
    0

    Zamiast bulionu drobiowego, gotuję bulion na kościach jagnięcych i włoszczyźnie (bez kapusty i pora) plus połowa opalonej cebuli, około 4 godziny na bardzo wolnym ogniu. Tę wersję polecam amatorom zdecydowanego smaku baraniny. Jeśli ktoś nie lubi intensywnego zapachu baraniny, należy skorzystać z oryginalnej wersji przepisu. - 07 lut 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis