Tatar z tuńczyka z przegrzebkami i soczewicą

    Tatar z tuńczyka z przegrzebkami i soczewicą

    1polubienie
    2godz.20min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Wspaniała przekąska bez gotowania, idealna na letnie przyjęcia. Wygląda imponująco, ale bardzo łatwo się ją przygotowuje. Trzeba użyć świeżych owoców morza najwyższej jakości i świeżych ziół - a zachwyci wszystkich!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 250 g ugotowanej soczewicy
    • 9 łyżek oliwy z oliwek
    • sól i pieprz do smaku
    • 50 g posiekanego szczypiorku
    • 50 g posiekanej świeżej mięty
    • 50 g posiekanej świeżej bazylii
    • 50 g posiekanego świeżego koperku
    • 4 średnie szalotki, posiekane
    • 2 steki z tuńczyka, pokrojone w paseczki
    • 4 przegrzebki wraz z muszlami i ikrą
    • sok z 1/2 limonki
    • sok z 1/2 cytryny
    • 100 ml creme fraiche
    • liście sałaty do dekoracji półmiska

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  +2godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz.20min. 

    1. Soczewicę wsypać do miski, dodać 4 łyżki oliwy i doprawić solą i pieprzem. Odstawić.
    2. Zioła i szalotki posiekać. Podzielić je na dwie równe części, a jedną część wymieszać z soczewicą. Dobrze wymieszać i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
    3. Tuńczyka pokroić w kostkę. Przegrzebki wraz ikrą dobrze posiekać. Wymieszać przegrzebki z tuńczykiem.
    4. Do tuńczyka z przegrzebkami dodać pozostałą część ziół i szalotki. Dodać 4-5 łyżek oliwy, sok z cytryny i limonki, sól i pieprz. Wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
    5. Przygotować porcje tatara używając do tego celu okrągłej wykrawaczki do ciastek: nałożyć do niej warstwę soczewicy, następnie warstwę tuńczyka wymieszaną ze 100 ml creme fraiche. Podnieść wykrawaczkę i voila: mamy dwie ładne warstwy tatara.
    6. Oprószyć niewielką szczyptą soli.
    7. Podawać na liściach sałaty lub na szpinaku (smażonym przez 3 minuty w patelni z odrobiną oliwy, soku z cytryny, szczyptą gałki, soli i pieprzu).

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis