Tatar z tuńczyka

    Tatar z tuńczyka

    Zapisz do ulubionych
    37min.


    Zrobione przez 6 osób

    Przepyszna przekąska, łatwa do przygotowania i zupełnie inna od tatara z wołowiny. Surowego tuńczyka miesza się z kolendrą, imbirem, sezamem, żółtą papryką, oliwkami i oliwą z oliwek. Podawać ze świeżą bagietką.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry
    • 1 łyżka świeżo startego imbiru
    • 1 łyżka sezamu
    • 1 żółta papryka, pokrojona w bardzo małą kosteczkę (mniejszą niż 5x5 mm)
    • 2 oliwki, pokrojone w kosteczkę
    • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
    • 500 g filetów z tuńczyka, pokrojonych w drobną kostkę (mniejszą niż 5x5 mm)
    • sól do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 12min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 37min. 

    1. W miseczce wymieszać tuńczyka z oliwkami, oliwą, solą, imbirem, sezamem i kolendrą. Przykryć i wstawić do lodówki.
    2. W oddzielnej misce wymieszać paprykę z 1 łyżką wody. Gotować w mikrofalówce przez 2 minuty, aż zmięknie.
    3. Dodać paprykę do tuńczyka, dobrze wymieszać i w razie potrzeby doprawić jeszcze solą i oliwą.
    4. 4 małe miseczki lub filiżanki wyłożyć folią spożywczą. Przełożyć tuńczyka do miseczek i dość mocno przycisnąć. Wstawić do lodówki do czasu podania.
    5. Przed podaniem odwrócić tatary wprost na talerzyki i podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis