Quiche z pomidorami, tuńczykiem i żółtym serem

    Quiche z pomidorami, tuńczykiem i żółtym serem

    6polubień
    1godz.20min.


    Zrobione przez 5 osób

    Niesamowicie proste danie: na gotowe kruche ciasto nakłada się tuńczyka i pomidory i zalewa całość masą jajeczną ze śmietaną, a na koniec posypuje żółtym serem. Podawać na ciepło lub na zimno, jako przekąska lub danie główne.

    Składniki
    ilość sztuk: 2 małe kisze

    • 1 opakowanie kruchego ciasta
    • 1 łyżka mąki pszennej
    • 2 łyżki musztardy dijońskiej
    • 2 puszki (po 120 g) tuńczyka w zalewie
    • 3 dojrzałe pomidory pokrojone w plasterki
    • 300 g startego żółtego sera
    • 4 jajka
    • 500 ml śmietany 18%
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 C.
    2. W razie potrzeby rozwałkować nieco ciasto na powierzchni posypanej mąką. Wyłożyć nim dwie formy do tarty.
    3. Na cieście ułożyć papier do pieczenia i wsypać suchy groch. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 20 minut.
    4. Wyjąć z piekarnika i odstawić na 5 minut, aby ostygła. Posmarować ciasto musztardą.
    5. W międzyczasie roztrzepać jajka, dodać tuńczyka, sól, pieprz, śmietanę i 3/4 sera. Wlać tę masę na przygotowane spody, a na wierzchu ułożyć plasterki pomidorów.
    6. Posypać pozostałym serem i piec przez 40 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis