Trójkąciki z tuńczykiem i porem

    Trójkąciki z tuńczykiem i porem

    3polubienia
    1godz.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Te trójkąciki z ciasta filo (lub francuskiego) mają mniej tłuszczu niż gdyby się je smażyło w głębokim oleju, ale są tak samo chrupiące i pyszne! Są świetne na piknik, przekąski na imprezę albo nawet na lekki lunch.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
    • 3 małe pory pokrojone na małe kawałeczki
    • 1 mała cebula, drobno posiekana
    • 250 g tuńczyka z wody, odsączonego
    • 1 łyżka curry
    • 2 łyżki creme fraiche
    • 1 jajko
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 opakowanie ciasta filo (lub francuskiego)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Na patelni rozgrzać oliwę na średnim ogniu. Dodać por i cebulę i smażyć aby zmiękły.
    2. Rozgrzać piekarnik do 180 C.
    3. W międzyczasie, w misce wymieszać tuńczyka z curry, creme fraiche i jajkiem. Dobrze wymieszać na gładką masę. Doprawić solą i pieprzem. Dodać pora i cebulę i ponownie wymieszać.
    4. Na płaskiej powierzchni rozłożyć arkusz ciasta, nałożyć na nie łyżeczkę farszu i zawinąć w trójkąt. Kontynuować aż do zużycia całego ciasta.
    5. Ułożyć trójkąciki w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym, posmarować oliwą i piec przez 20 minut.
    6. Podawać na ciepło z zieloną sałatą.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis